Містерії Пандори

Начало мероприятия: 23.02.2019 18:30

Место: ХАТОБ (ХНАТОБ)

Адрес: Харьков, ул. Сумская, 25

Цена билетов: от 100.00 до 350.00 грн.

ПРЕМ'ЄРА “МІСТЕРІЇ ПАНДОРИ” балет
 
У Харківському національному академічному театрі опери та балету ім. М.Лисенка / СхідOPERA готується цікавий творчий проект, прем'єру якого можна буде побачити вже в лютому. Його автором є художній керівник балету, заслужена артистка України Антоніна Радієвська, яка, до речі, незабаром відсвяткує 20-річчя творчої діяльності виконанням головної ролі у балеті «Собор Паризької Богоматері». Одночасно вона готує нову постановку як балетмейстер разом з головним диригентом театру Дмитром Морозовим, співавтором музичної редакції Павлом Багинським і художником, заслуженим артистом України Олександром Лапіним.
 
Задум нового балету унікальний. По-перше, він буде поставлений на музику великого німецького композитора Рихарда Вагнера, музика якого після 1935 року звучала в нашому театрі тільки в концертних програмах. Оригінальний і сам задум постановки під умовною назвою «Містерії Пандори», автором лібрето якої також є А. Радієвська. Вона притягнула в якості героїв персонажів античних міфів, і, найперше, Зевса, Прометея і красуню Пандору, яку в пролозі зліпили боги на Олімпі.
 
Проте основна дія балету відбувається на нашій грішній землі, куди потрапляє і загрозлива Скринька Пандори з нещастями, і колишні мешканці Олімпу, що отримали людський вигляд. До прем'єри не розкриватимемо інтригу задуму і подробиці розвитку сюжету. Але важливо, що, як і в нашому житті, в цій історії «надія помирає останньою». А грецькою надію звуть Эльпіс, тобто самовідданий юнак з цим ім'ям теж стане героєм балетного оповідання, а їх з Пандорою з'єднає велике почуття кохання.
 
Спектакль задуманий, за вагнерівськими масштабами, як грандіозне дійство за участі усієї балетної трупи. Вже сьогодні почалася підготовка до виготовлення костюмів, декорацій та іншого сценічного устаткування. А талановиті творці балету не просто з надією підходять до його створення, а упевнені в успішній реалізації свого проекту.